Tóth Zoltán művészről

Tóth Zoltán ékszertervező művész vagyok.

Egyedi ékszereket tervezek és készítek a tradíció és a XXI. századi kortárs jegyében olyan kifinomult ízlésű és sikeres, a világra, ill. más kultúrákra nyitott ékszerkedvelőknek, akik tudják viselni az átlagostól eltérőt, a különlegeset is.

1998-ban diplomáztam tervezőként az Iparművészeti Főiskolán (ma MOME). Azóta tervezek nemesfémből (arany, ezüst) készülő ékszereket egyedi megrendelésre, ill. kiállításokra, galériákba.

Munkáim során egyszerre vagyok designer, aki a megrendelő kívánságait is figyelembe véve tervezi meg a tárgyait, szobrász, aki aprólékosan megmintázza a vázlatokon szereplő ékszert és ötvös, aki ismeri az ékszerhez elengedhetetlen hagyományos és korszerű ékszerkészítési technikákat, ill. technológiát.

Az ékszereimre nem elég csak egy pillantást vetni. Jó érzés újra- és újra megnézni, kézbe venni, megismerni, megfejteni a részleteit. Minden munkám felismerhető, határozott, karakteres, feltűnő, de nem hivalkodó. Kortól és helytől független egyetemes értéket képviselnek.

Mindenkinek vannak saját belső szeretett, dédelgetett történetei és ezeket találják meg az ékszerekben. Egy galériában vagy egyedi ékszertervezéskor. Utóbbi esetben a formátlan gondolatok a tervező képességei és tudása nyomán válnak kész ékszerré – gyakran sokkal pontosabb képet adva a megrendelő saját történetéről, mint ahogy azt gondolta volna, felülmúlva a fantáziáját.

Gyakori az „igen, ilyesmire gondoltam, de ez sokkal jobb” vagy „én nem is tudtam volna ezt így elképzelni” visszajelzés. Gyermekkori karácsonyhoz vagy születésnaphoz hasonlítható az érzés, amikor vágyunk egy ajándékra, nagy meglepetésre. Nem is tudjuk, mi lenne az. Aztán a csomagból előkerül valami, ami túlszárnyalja elképzelésünket.