Jack, a macska nyaklánc

Öntörvényű házikedvenc, ami régi korokban megtestesítette az ördögöt, jelképezte a boszorkányokat, állandó jelzője volt a hízelgés vagy a bujaság. Ha a környezetedben van macska, ismerheted konokságát, adott esetben gonoszságát, ügyességét vagy ha úgy akarja – kedvességét .

Reggelenként keresztülrohan az idegen kerten, mert hallja, hogy gazdája elkészítette az ennivalót. Minden alkalommal átsétál a „tiltott zónának” nyilvánított területen, közben az ablakon keresztül farkasszemet néz veled. Látod a szemében, bármit csinálsz, holnap ugyanezt ugyanígy megcsinálja.

Ő Jack, a szomszéd macska.

Jack, a macska ezüst kisméretű szobra nyakláncon függ
Jack, a macska nyaklánc
Jack, a macska ezüst kisméretű szobra nyakláncon függ - kézben fotózva
Jack, a macska nyaklánc

Az ékszer két nagyobb egységre osztható. A macska talapzaton áll, a megfigyelővel szembe néz. A hátteret fekete vagy fehér corian alkotja, mely egyszerűségével, színhasználatával, tömbszerűségével ellenpontozza a macska szoborszerű kidolgozottságát.

Jack, a macska ezüst kisméretű szobra nyakláncon függ - az ékszer hátsó nézete
Jack, a macska nyaklánc

A macska 925-ös finomságú ezüstből készült, a talpzat alsó részén az alkotó, Tóth Zoltán mesterjegye, ill. a Nemesfémhitelesítő Intézet fémjele található, mely a nemesfém minőségét igazolja.

Tóth Zoltán mesterjegye és a NEHITI beütői
Tóth Zoltán mesterjegye és a NEHITI beütői

A limitált példányszámú figura precíziós öntéssel készül, a kidolgozás már egyedileg, kézzel történik, míg a corian háttér teljesen egyedi, kézi kidolgozású.

Ezüst

Az ezüst az arany után az egyik legismertebb nemesfém, vegyjele: Ag (Argentium), rendszáma: 47.

A mindennapokban leggyakrabban ékszer alapanyagként találkozhatunk vele, de fontos szerepet játszik az elektronikában, a fotózásban, ill. régebben használati tárgyak is nagyobb mennyiségben készültek belőle.

Az ezüst puha fém (bár az aranynál keményebb), a használat során könnyen kopik, ezért ötvözik. Leggyakoribb ötvözőanyaga a réz. Az ezüst finomságát ezrelékben adják meg. 925‰ (925 ezrelék) finomságú az anyag esetében 1 g anyagban 0,925 g ezüst és 0,075 g réz található, logikusan a 800‰ finomságú ezüst ötvözet 1 g-nyi anyaga 0,8 g ezüstöt és 0,02 g rezet tartalmaz. Ékszerek esetében a 925‰ finomságú, míg a használati tárgyak esetében (evőeszköz, vázák, dobozok stb.) a 800 ‰ finomságú ezüst az általában alkalmazott. (A 925 ‰ finomságú jelzést Magyarországon 1966. január 1. óta alkalmazzák.)



Arany

Vegyjele: Au

Az egyik legnépszerűbb nemesfém, ismert fehér, sárga és vörös ötvözete.

Gleitolni jó gyűrű

Napsütés, kék ég, tenger, szabadság, szenvedély

sárga citrin köves hajó gyűrű fehér faragott habokkal
Gleitolni jó gyűrű

A gyűrű az Erdész Galéria Hajózni jó című, 2016-ban megrendezett kiállítására készült.

Az alkotót a vitorlázás egy nagyon látványos eleme, a „gleitolás” inspirálta az ékszer elkészítésénél. A gleitolás a Füredi Yachtklub és a Velencei tavi vitorlásklub szótára szerint: „siklás – a vitorláshajó az orrhullámra felülve siklik. Erős szélben a könnyű hajók a vízből szinte kiemelkedve siklanak.”

Az alkotó számára ez a pillanat a szabadságot, a sebességet, az átlagostól való eltérést szimbolizálja. Egy, az ember számára nem mindennapi közeget uralni vagy inkább együttműködni vele, használni az energiáit – leírhatatlan és egyben felszabadító érzés.

A gyűrű két jól elkülöníthető részből áll: a klasszikus gyűrűsínből, melynek anyaga 925-ös finomságú ezüst, ill. a gyűrűkoronából. A két nagy egységet (a gyűrűsínt és a koronát) a vizet szimbolizáló, mélykék corian hasáb választja el – köti össze.

sárga citrin köves hajó gyűrű fehér faragott habokkal
Gleitolni jó gyűrű

A gyűrűsín egyszerű, kissé „húsos” tömege nem vonja el a figyelmet a fő mondanivalóról: a vitorlázás, a hajózás örömét adó fehér habokról, a hajóról és a napról.

sárga citrin köves hajó gyűrű fehér faragott habokkal
Gleitolni jó gyűrű – kézben fotózva

A vitorlázáshoz hasonlóan a régi mellett az új: a fehér hullámok egy újfajta, az építészek által használt anyagból, corianból készültek, egyedileg, kézzel faragva. A „gleitolás kialakításában” elsősorban a hajó orra játszik szerepet, ezért kizárólag egy stilizált hajótest jelenik meg, szigorúan a lényegre, a hajóorr-ra koncentrálva. A hajó teste aranyozott, 925-ös finomságú sterling ezüst, melyhez extra funkciót rendelt az alkotó. Ez a karakteres forma egyben foglalat is, ami egy a júliusi forró mediterrán napsütést megidéző, fazettás csiszolású ovális citrin követ tart.